ATT SÅ OCH ODLA SMÅ GRÖNSAKER

ATT SÅ OCH ODLA SMÅ GRÖNSAKER

Små grönsaker - små (7-10 cm höga) ätbara grödor: betor, rädisor, broccoli, basilika, solros och andra.
Dem, till skillnad från andra frön, kan man grodda i jorden eller på en steril fiberduk. Dessutom äter man dem utan rötter.
 
Tid för sådd: hela året.
Skördetid: efter 5-7 eller 10 -14 dagar, beroende på art.

Så frön i lådor, i torvkoppar eller engångsförpackningar med hål i botten. Fyll 1/3 av kärlet med kompost eller torvsubstrat. Fukta ytan och tryck lätt. Så fröer utspritt och täck med ett tunt lager av kompost eller substrat. Spraya återigen på vatten. Om du inte använder speciella lådor, är det bra att täcka lådan med plastfolie. Förvara sådda frön på en varm plats, vattna vid behov. Efter ca 5-14 dagar, när plantorna får de första riktiga bladen, kan du använda dem vid matlagning. Du kan skölja bladen och lägga dem i sallader eller använda dem som garnering. Perfekt för gröna drinkar.

Bra att veta
Om du vill att bladen växer upp och är rena, kan du grodda växter innan sådd, då inte bara i substrat eller kompost, utan också, till exempel, på en fuktad pappersservett. Lägg ca 5cm kompost eller substrat under servetten för bästa resultat.