ATT ODLA TOMATER PÅ BALKONGEN

ATT ODLA TOMATER PÅ BALKONGEN

Tid för sådd: mars-april.
Tid för utplantering: När de första riktiga bladen kommer.
Plantering på friland på en permanent odlingsplats: När plantorna når 8 veckors ålder.
Skördetid: juli-augusti.
 
Så fröna i lådor eller speciella minidrivhus. Fyll lådan/drivhuset med en blandning av torvsubstratkompost och maskkompost. Innan du sår, fukta blandningen. Tryck ner frön till ca 1 cm djup. Om du använder vanliga lådor, täck fröna med plastfolie, men se till att lämna ventilationsöppningar. För att fröna ska gro, krävs 20-25°C.
Så snart de gror, ta bort locket/folien.
Plantera ut plantorna i krukor när plantorna får de första riktiga bladen. Plantera plantorna djupare än tidigare, så att rötterna kan växa rakt. Vattna det med varmt vattnet - rikligt men inte för ofta (bäst är på förmiddagen). Det är viktigt att inte vattna för mycket samt att ventilera väl, för då blir plantorna friskare.
Plantera tomatplantorna på en permanent plats under gynnsamma väderförhållanden. Fyll behållaren med kompost- och maskkompostsblandning. För att korrekt ta bort plantan ur krukan, vattna den rikligt innan. När plantan har planterats, tillsätt mer jorden runt plantan och vattna. När jorden har tagit upp vattnet, vattna en gång till. Högväxande tomater behöver stöd.
 
Bra att veta
För 1 planta behövs i genomsnitt 6-7 liter jordblandning. Det rekommenderas att komplettera den med absorberande pellets, då detta kommer att absorbera överflödigt vatten och växterna kommer att få så mycket vatten som behövs.